• Rob

Going all the Way; het pad van een levendige liefdesrelatie

Ieder mens kent twee belangrijke drijfveren in het leven: veiligheid en ontdekken. Ontdekken omvat onze nieuwsgierigheid, spontaniteit, creativiteit en zingeving. Veiligheid gaat over verbinding voelen met de ander en over bescherming van onszelf. Deze twee aspecten spelen een belangrijke rol in liefdesrelaties.


Wij herkennen vier fases in langdurige relaties. Het begin van elke relatie kenmerkt zich door verliefdheid, veel levensenergie en spontaniteit. Partners voelen zich meer levendig en zijn nieuwsgierig naar elkaar en het leven. In de tweede fase verdiept de relatie zich en ontstaat er behoefte aan meer stabiliteit en veiligheid. Na verloop van tijd kruipen oude gedragspatronen, onzekerheden en oordelen de relatie binnen en beperken de vrije levensenergie. Of men accepteert dit stilzwijgend of er ontstaat frictie tussen gevoelens van veiligheid en de wens naar verdere ontdekking van elkaar. De veilige fase gaat zo geleidelijk over in een periode van òf windstilte òf storm: de transitie fase. Je voelt dat er iets moet veranderen. Helaas blijven veel relaties hierin steken en uiten partners niet meer hun ware gevoelens en emoties naar elkaar. Dit is juist het punt waarop de relatie als geen ander jou uitdaagt je ware zelf te laten zien.


Stellen die het pad van een levendige liefdesrelatie kiezen, zien wij vaak in deze fase in onze praktijk komen. Wij begeleiden hen naar meer inzicht in de patronen waarin zij zich tot elkaar verhouden. Zij gaan ervaren welke gevoelens hier achter schuil gaan en leren deze weer naar elkaar te uiten. Soms staan zij versteld van zichzelf of hun partner. Je krijgt compassie voor gedrag dat je voorheen niet kon begrijpen. Wij nodigen partners uit hun waarheid en kracht te voelen en naar elkaar te uiten; zich met al hun gevoelens en emoties aan elkaar te tonen. Partners herontdekken zo hun ware kracht. Er ontstaat weer plezier, intimiteit en persoonlijke voldoening. Liefde en eros gaan weer vrij stromen in deze volwassen fase van de relatie.


Wij zijn beide internationaal geschoold en ervaren lichaamsgericht therapeut. Voor het werken met stellen zijn wij gecertificeerd EFT relatietherapeut en Exceptional Marriage Mentor (EMM). Met liefde en begrip begeleiden wij stellen en doen dat meestal samen. Juist omdat wij meer doen dan praten alleen heeft dit een grote toegevoegde waarde, iets dat wij ook terug krijgen van stellen. Wij zijn ruim vijfentwintig jaar getrouwd en herkennen ook in ons eigen leven de verschillende fases van een relatie.


Voelt het dat jullie vast zitten in patronen, of wil je gewoon eens een frisse wind door je relatie?

Jullie zijn van harte welkom in onze ruime en rustige praktijkruimte in het centrum van Haarlem. Wij zijn er graag voor jullie!

3 keer bekeken