• Rob

Je relatie als spiegel

Een liefdesrelatie werkt als een spiegel: via onze partner ontmoeten wij onszelf. Dit is één van de waardevolle aspecten van een langdurige relatie. Je partner ziet je mooie kanten en confronteert je ook met aspecten van jezelf die je liever verborgen houdt. Dit kan pijnlijk zijn en tegelijk liggen hierin juist mogelijkheden voor persoonlijke groei! Zo kun je elkaars gids en steun zijn.


Vaak zien wij bij partners dat zij de confrontatie met zichzelf niet aangaan en de neiging hebben te vluchten in actieve (controle, beschuldigen, zeuren) of passieve (terugtrekken, werk, gamen, vreemdgaan) controle patronen. Veelal speelt onderhuids de angst elkaar kwijt te raken een belangrijke rol. Verandering brengt onzekerheid met zich mee; en onzekerheid is iets dat wij als mensen van nature graag vermijden. Duidelijke afspraken maken lijkt een voor de hand liggende oplossing, maar die werkt vaak maar kort. Wij zijn als stel inmiddels ruim dertig jaar samen en kennen zelf ook de positieve invloed van relatietherapie.


Relatietherapie geeft inzicht en daarmee blijvende veranderingen. Maar waar let je dan op bij het kiezen van de juiste therapie/therapeut? Naast deskundigheid is een persoonlijke klik essentieel om je te kunnen openen en daarmee groei mogelijk te maken. Wij begeleiden stellen meestal samen. Er is dan meer evenwicht en het voorkomt dat de één een betere klik met de therapeut meent te hebben dan de ander.


Wij maken gebruik van verschillende methodieken. Een populair en effectieve methode is EFT (Emotionally Focused couples Therapy). Wanneer de situatie dat vraagt werken wij ook vanuit een systemische invalshoek. In New York hebben wij de opleiding tot Exceptional Marriage Mentor gevolgd. Een aanpak die praten combineert met fysiek in beweging komen. Op deze manier krijgen partners meer gevoel bij zichzelf en bij de ander. Daardoor kan er een belangrijke verschuiving plaats vinden: van ‘ergens iets van vinden’ naar ‘ergens iets bij voelen’. Voelen doe je immers vanuit je lichaam.


Ervaringen uit het verleden zijn sturend in ons dagelijks doen en liggen opgeslagen in de cellen van ons lijf. Met een groeiend lichaamsbewustzijn kunnen partners dit ervaren, waardoor er niet alleen wederzijds begrip en empathie ontstaat, maar ook ruimte voor verandering. In het werk met stellen streven wij ernaar dat zij nieuwe gewaarwordingen opdoen. Het zijn juist deze ervaringen en inzichten die bijdragen aan een natuurlijke verandering in de relatie. Liefde, creativiteit en spontaniteit krijgen dan weer ruimte!


Heb jij het verlangen dat liefde en eros meer stromen in jullie relatie? Als dat zo is, wat gaan jullie daar dan aan doen?

2 keer bekeken